Darmflora

Voedingsvezels en hun mogelijk stabiliserende invloed op de darmflora

Onlangs is een studie gepubliceerd in The Journal of Nutrition waarin wordt gesteld dat bepaalde gewone voedingsvezels een heilzame werking kunnen hebben op de darmflora hetgeen suggereert dat deze vezels ook als prebioticum toepasbaar zijn. Het onderzoeksteam heeft de effecten onderzocht die de gewone voedingsvezels hebben – polydextrose en oplosbare maïsvezels – (SCF) op de samenstelling van de darmmicrobiota.

Het onderzoeksteam, dat werd geleid door professor Kelly Swanson van de Universiteit van Illinois in de Verenigde Staten, ontdekte dat deze vezels een significante invloed hadden op de aanwezigheid van bepaalde bacteriën op zowel soort, geslacht als stamniveau. Wanneer de onderzoekers weten welke vezels verantwoordelijk zijn voor een bepaald gezondheidseffect, kan dit helpen om een verstoring in de microbiota op te heffen en zo maag-darmproblemen te verlichten of voorkomen.

De gegevens uit dit onderzoek lieten een positieve verschuiving van het darmmicrobioom zien in volwassenen die de vezels hadden gegeten. De mogelijkheid om met deze vezels de samenstelling van darmbacteriën te veranderen, opent nieuwe wegen om de darmgezondheid te verbeteren wat betreft het gebruik van pre- en probiotica. Een van de  bacteriesoorten die gestimuleerd werd bleek bijvoorbeeld anti-inflammatoire capaciteiten te hebben.

Daarnaast komen er bij de fermentatie van vezels in de darmen korteketenvetzuren en andere metabolieten vrij die de groei van ‘goede’ bacteriestammen bevorderen, hetgeen veel voordelen voor de gezondheid kan opleveren. Eerder onderzoek met vezels heeft al uitgewezen dat veranderingen in het ecosysteem van de darmen – door het stimuleren van goede bacteriën – de algehele gezondheid kunnen beïnvloeden en mogelijk het risico kunnen verminderen van aandoeningen zoals diabetes type 2, obesitas, IBD, darmkanker en auto-immuunziektes. Het effect van deze nieuwe vezels op de gezondheid van mensen is op dit moment nog onvoldoende onderzocht om hier concrete adviezen aan te verbinden.

 

Bron: http://www.sciencedaily.com / http://www.nutraingredients.com/