Weg met schuld en boete. Eet meer!

Weg met schuld en boete. Eet meer!

Karine Hoenderdos, diëtiste

Het is december. Voelt u zich ‘schuldig’ als u uitgebreid tafelt? Of ‘zondigt’ u als u chocolade eet? Of denkt u na een avond in de kroeg dat u de volgende dag ‘boete moet doen’?

Schuld en boete. Zo denken veel mensen tegenwoordig over eten. Tikje gek eigenlijk, als je er wat langer over nadenkt. En zo jammer ook. Want eten is heerlijk? Een goede en gezonde maaltijd vult je maag, verwarmt je, kietelt je smaakpapillen, voorziet je van alle voedingsstoffen die je nodig hebt en levert je gezelschap op als je met familie of vrienden eet. Waar is het mis gegaan dat we eten indelen in goed en fout voedsel? Dat we hunkeren naar vette en zoete snacks, in plaats van zaken die ons écht voeden?

Eet meer! Dat is de titel van mijn nieuwe boek. Want als je kiest voor de juiste producten, hoef je nooit meer honger te hebben en toch niet aan te komen. Groenten, fruit, noten, peulvruchten: stuk voor stuk zijn het producten die je verzadiging bieden en die zoveel voedingswaarde bieden dat je gezondheid er alleen maar beter van wordt.

En is dat dan heel verantwoord en – dus – niet lekker? Echt niet. Met groenten zijn bijvoorbeeld de lekkerste gerechten te maken. Niet voor niets schakelen steeds meer topkoks in de wereld over op groentemenu’s.

En… als je basis zo goed is, geeft dat ook ruimte voor ander lekkers zoals roomboter, pure chocolade, spekjes, zelfgemaakte granola en appeltaart. Eet dus meer! Niet alleen voor uzelf trouwens. Wie overschakelt op een volwaardig eetpatroon maakt ook miljarden anderen blij. Dat zijn de bacteriën in de darm, die helemaal opfleuren van een voeding met veel groenten, fruit, peulvruchten en noten. En daarmee fleurt ook de darmfunctie op. En daarmee fleurt ook ú op!

Goed voornemen voor het nieuwe jaar? Weg met schuld en boete. Eet meer!

U kunt het boek Eet meer! van Karine Hoenderdos winnen. Darmgezondheid mag 2 exemplaren van het boek weggeven. Winnen? Stuur een e-mail naar redactie@darmgezondheid.nl en vermeld waarom u graag dit boek wilt. Inzenden kan tot 1 januari. De winnaars worden per e-mail op de hoogte gesteld.