Darmflora

Vetrijk dieet tijdens zwangerschap verandert microbioom van het kind

Verondersteld wordt dat de darmflora van pasgeboren kinderen deels wordt bepaald door de bacteriën die de moeder bij haar draagt. Dit gebeurt onder andere direct tijdens de geboorte via het vaginale kanaal, maar ook later bij het knuffelen. Na de geboorte worden de kinderen uiteraard ook blootgesteld aan bacteriën van buitenaf, waardoor ook een deel van het microbioom wordt gevormd. Onderzoekers hebben gekeken naar de invloed van een vetrijke voeding tijdens de zwangerschap op het overdragen van het microbioom van moeder naar kind.

De onderzoekers hebben dit gedaan door zwangere apen een vetrijk dieet te geven. Er werd vervolgens gezien dat in de samenstelling van de darmbacteriën meer Firmicutes en minder Bacteroidetes werden gevonden. Deze samenstelling in darmbacteriën wordt ook gezien bij mensen met obesitas. Vervolgens zijn de onderzoekers gaan kijken of dit effect afhankelijk was van het BMI van de moeder, maar dit bleek niet het geval te zijn.

De onderzoekers concludeerden dat, ongeacht of de moeder overgewicht had, een vetrijk dieet het microbioom van de pasgeborene beïnvloedt. Gezonde vetarme voeding tijdens de zwangerschap zou dus een positief effect hebben op de vorming van het microbioom van het kind.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Ma J et al. High-fat maternal diet during pregnancy persistently alters offspring microbiome in a primate model. Nature Communications 20 May 2014