Divertikels

Westers dieet verhoogt risico op diverticulitis

Diverticulitis is een ontsteking van één of meerdere uitstulpingen van de dikke darm, divertikels genaamd. Het ontstaan van divertikels en diverticulitis lijkt samen te hangen met de Westerse leefstijl en dan waarschijnlijk door het eenzijdige vezelarme, vetrijke Westers dieet.

Vanaf 1986 kregen ruim 46.000 mannen elke vier jaar een dieet-vragenlijst toegestuurd. Het dieet kon worden onderscheiden in een Westers dieet (veel rood vlees, geraffineerde granen en hoog vetgehalte) en een Bewust dieet (veel groenten, fruit en voedingsvezels). Over de gehele groep ontwikkelde zo’n 1.000 mannen diverticulitis. Uit de analyses kwam ook naar voren dat het Westerse dieet een verhoogd risico van zo’n 50%  op diverticulitis geeft ten opzicht van een Bewust dieet.

Het lijkt er dus op dat het Westerse dieet deels verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van diverticulitis. Een dieet met veel groenten, fruit en volkoren granen lijkt beschermend te werken.

 

Bron: Strate LL et al. Western Dietary Pattern Increases, and Prudent Dietary Pattern Decreases, Risk of Incident Diverticulitis in a Prospective Cohort Study. Gastroenterology. 2017 Apr

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in >