Darmen van slag door spruitjes of stress? Het effect lijkt verklaard!

Velen zullen het herkennen: onrustige darmen tijdens een stressvolle situatie, of na het eten van een pittige of koolrijke maaltijd. Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben achterhaald waar dit effect vandaan komt: een soort smaakpapillen in de darmwand.

Deze zogenaamde ‘enterochromaffiene’ cellen blijken receptoren te hebben die reageren op prikkelende voedingsstoffen en stresshormonen. Zodra deze receptoren met dit soort stoffen in aanraking komen produceren ze serotonine, een neurotransmitter die via de zenuwen een signaal doet uitgaan naar de hersenen, waarna de hersenen reageren door de bewegelijkheid van de darmen te verhogen.

Serotonine speelt een belangrijke rol in het lichaam, en reguleert bijvoorbeeld stemming, eetlust, en het slaap-waakritme. Onderzoekers raakten op het spoor van de enterochromaffiene cellen in de darmen nadat bekend werd dat deze cellen verantwoordelijk zijn voor circa negentig procent de serotonine-productie in ons lichaam.

Het hevigst reageren de enterochromaffiene cellen op een stofje dat voorkomt in wasabi, mierikswortel, kool en broccoli. Maar ook adrenaline en noradrenaline, hormonen die worden opgewekt door stress, activeren de receptoren.

Opvallend is het feit dat de stoffen waarop de enterochromaffiene cellen reageren ook in verband worden gebracht met het prikkelbare darmsyndroom. Een volgende stap in het onderzoek zou daarom zijn om te kijken of deze enterochromaffiene cellen misschien wel overgevoelig zijn bij mensen met PDS, aldus de onderzoekers van de Universiteit van Californië.

 

Bronnen:

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >