Wie is er écht de baas?

Wie is er écht de baas?

– Karine Hoenderdos, diëtiste –

Ik verdien mijn eigen centen, heb mijn eigen bedrijf, doe mijn eigen huishouden en neem mijn eigen beslissingen. Dat voelt goed! Fijn om de regie in handen te hebben. Hoewel… Soms vraag ik me af of ik wel zo’n zelfstandig wezen ben. Is de mens wel zo autonoom als we zelf denken?

Misschien toch niet. Want als je bedenkt dat er miljarden bacteriën in ons lichaam leven, dan bekruipt me het gevoel dat de mens niet meer is dan een opvanghuis voor zeer kleine organismen. Dat begint al tijdens onze geboorte, als de eerste bacteriën binnentreden. En dat proces gaat ons leven lang door. We bouwen een unieke darmflora op en zijn continu in contact met bacteriën, bijvoorbeeld met wat we eten, via de lucht die we inademen en door contact met andere mensen en met dieren.

Dankzij ons gastvrije lichaam leven die miljarden bacteriën een heerlijk leven. Ze eten onze kliekjes op, ze voeren wel eens een spannend oorlogje tegen indringers, ze planten zich voort en na een kort maar heftig leven verdwijnen ze voor een enkele reis naar Rio(ol). Waarna hun overgebleven woonruimte weer snel wordt ingenomen door een nieuwe horde bacteriën.

Zo beschouwd blijft er weinig over van mijn zogenaamde zelfstandigheid. Maar er is één troost: ik profiteer volop mee van al het leven in mijn levende lijf. Zonder die bacteriën zou mijn afweersysteem ontregeld zijn, mijn spijsvertering een zooitje en zou ik heel wat minder vitamine K binnenkrijgen. Die bacteriën en ik, we hebben elkaar nodig. Samen baas in eigen buik.