darmkanker

ZonMW Parel voor darmexperts Kuipers en Dekker

De twee wetenschappers Prof. Ernst Kuipers (Erasmus MC) en prof. Evelien Dekker (AMC) die nauw betrokken zijn bij het landelijke bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker zijn onderscheiden met een ZonMW Parel. De Parel ontvangen ze op maandag 11 maart van het ministerie van Volksgezondheid.

De organisatie en planning van het programma hebben 10 jaar in beslag genomen, maar volgens professor Ernst Kuipers, hoofd van de afdeling Gastro enterologie en Hepatologie van het Academisch Ziekenhuis in Rotterdam is dit het wachten waard geweest.

Bij het nationale bevolkingsonderzoek voor darmkanker in Nederland zullen mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar elke 2 jaar worden onderzocht met behulp van een zelf uit te voeren FOBT. Er zullen thuis monsters van de ontlasting moeten worden genomen met behulp van een speciale kit. In totaal zullen er ruim 330.000 mensen een uitnodiging krijgen.

Het bevolkingsonderzoek zal op de lange termijn jaarlijks ongeveer 2400 mensen baat hebben bij dit nationale bevolkingsonderzoek, die anders aan darmkanker zouden zijn overleden, en nog een groter aantal mensen die anders een intensieve oncologische behandeling nodig zouden hebben gehad”, zegt prof. Kuipers.

 

Bron: erasmusmc.nl