Cognitieve gedragstherapie is effectief in klachtenvermindering bij moeilijk behandelbare ‘prikkelbare darmsyndroom’.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een veel voorkomende darmaandoening die tot wel bij 15% van de Nederlandse bevolking voorkomt. De aandoening is niet te genezen en de behandeling is met name gericht op het verminderen van de klachten. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectieve therapie in de behandeling van prikkelbare darmsyndroom, echter het wordt nog niet breed toegepast. Dit onder meer omdat niet veel artsen bekend zijn met de effectiviteit van CGT in de behandeling van PBS.

 

Een onderzoeksgroep uit New York heeft bij een grote groep, van bijna 450 patiënten, de meest effectieve methode van het geven van CGT onderzocht. De onderzochte groep patiënten werd opgedeeld in 3 groepen; een groep kreeg 10 weken CGT van een uur in het ziekenhuis (groep 1), een groep kreeg 4 sessies CGT thuis met huiswerk (groep 2) en de laatste groep kreeg in plaats van CGT, 4 sessies voorlichting over wat PDS en wat de patiënt er zelf aan kon doen om de klachten te verminderen (groep 3).

Van de onderzochte groepen, verminderde bij allen de symptomen. De patiënten welke in groep 2 zaten hadden de grootste klachtenvermindering van 61% na 2 weken (de slechts scorende groep was groep 3 met 44%). Ook na 6 maanden scoorde groep 2 het beste met aanhoudende klachtenvermindering van 58% waarbij groep 3 het minst van de drie groepen bleef scoren (45%).

 

De onderzoeksgroep concludeert uit dit onderzoek dat CTG in de thuissituatie het meest effectief is op de klachtenvermindering bij moeilijk behandelbare PDS. Bovendien zijn er ook nog eens minder sessies nodig zijn dan CGT in het ziekenhuis. Wellicht komt dit doordat dit de plek is waar PDS patiënten ook met hun klachten moeten omgaan.

 

Bron: Lackner et al. Improvement in Gastrointestinal Symptoms After Cognitive Behavior Therapy for Refractory Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology 2018;155:47-57

 

Lees hier meer over PDS >