Strikt dieet

IBD patiënten die strikt dieet volgen hebben grotere kans op ondervoeding

Patiënten met inflammatoire darmziekten ervaren vaak meer klachten bij het eten van bepaald voedsel. Hierdoor volgen relatief veel IBD patiënten restrictief dieet. Helaas gebeurt dit vaak niet onder toezicht van een deskundige, zoals een diëtiste en kan ondervoeding ontstaan.

 

Koreaanse onderzoekers hebben gekeken wat de impact is van een restrictief dieet bij IBD patiënten. Zij onderzocht 104 IBD-patiënten waarvan 49 personen een restrictief dieet volgden en 55 personen een normaal gevarieerd dieet. Bij het restrictieve dieet lieten de mensen met name melkproducten staan (32.7%), rauwe vis (24.5%), en gekruide voeding (22.4%). Er werd in deze groep gezien dat er significant meer relatieve ondervoeding ontstond dan in de groep met het normale dieet, namelijk een calcium-tekort, vitamine A tekort en een zink-kort.

 

Patiënten met IBD hebben al een groter risico om voedingstekorten op te lopen door hun zieke darm, maar als er dan nog bepaalde voedingsgroepen in z’n geheel worden geëlimineerd in het dieet dan is het nog waarschijnlijker dat er tekorten optreden. Het is dus van belang om dit in overleg met een expert te doen zoals een behandelend arts of diëtist.

 

Bron: Lim HS et al. Food Elimination Diet and Nutritional Deficiency in Patients with Inflammatory Bowel Disease. Lim HS, et al. Clin Nutr Res. 2018.

 

Meer weten over IBD? Lees het hier >