darmkanker

Aspirine remt groei darmkanker en longkanker

Long- en darmkanker patiënten die lage doseringen aspirine gebruikten voordat zij de diagnose kanker kregen hadden minder gevorderde tumoren. Het was al bekend dat aspirinegebruik gerelateerd was aan betere overleving bij darmkanker, maar nu hebben onderzoekers uit Zweden deze werking ook gevonden bij longkanker.

De Zweedse onderzoekers verzamelden data uit de nationale medicatie- en kankerdatabases en includeerden 80.000 patienten met long-, prostaat-, borst- en darmkanker. Een kwart van de mensen met long-, prostaat- en darmkanker namen lage doseringen aspirine (rond 75mg), in tegenstelling tot 1 op 7 borstkankerpatiënten.

De onderzoekers vonden 20-40% minder long-, darm- en borstkanker onder de mensen die aspirine namen en gediagnosticeerd waren met een tumor elders in het lichaam, dan de mensen die geen aspirine namen. De long- en darmtumoren die wel gevonden werden in de aspirinegroep waren gemiddeld minder ver gevorderd dan niet-gebruikers (P<0.001). Dit was het niet het geval voor borst- of prostaatkanker.

De precieze werking van aspirine is nog niet bekend. Het zou kunnen zijn dat het ontstekingsremmende en bloedverdunnende effect van invloed is op de tumorgroei. Het zou ook kunnen zijn dat mensen die regelmatig aspirine innemen een andere levensstijl hebben.

Nauwkeurigere verklaringen kunnen gegeven worden uit RCTs; studies waarin deelnemers loten of zij wél of geen aspirine krijgen. Op dit moment zijn er soortgelijk studies bezig in Nederland, Groot-Brittannië en Azië. Deze uitkomsten zijn op dit moment nog niet beschikbaar.

 

Bron:  F. Johnsson et al. Low-dose aspirin use and cancer characteristics: a population-based cohort study. Br J Cancer. 2013 Jul 25.