diarree

Berberine ondersteunt mogelijk vancomycine in de behandeling van Clostridium difficile infectie

Clostrium diffile is een darmbacterie die een hevige infectie aan de dikke darm kan veroorzaken.  Vancomycine is de eerste keus antibioticum in de behandeling van Clostridium difficile Infectie (CDI). Hoewel het in de meeste gevallen effectief is, vindt er bij toch nog 20% een terugkeer van de infectie plaats.

Recente studies suggereerden dat berberine, een alternatieve therapie voor maagdarminfecties, mogelijk een gunstige werking kan laten zien in de anti-inflammatoire werking en het herstellen van de darmbarrière. Onderzoekers hebben in een muismodel gekeken naar het effect van berberine om de terugkeer van een clostridium difficile infectie en het herstel van de darmflora.

Berberine werd toegediend aan muizen waarbij een Clostridium difficile infectie werd geïnduceerd. Vervolgens werd de ziekteactiviteit, het gemiddelde gewicht, histologie en Clostridium difficile toxines in de ontlasting werden gemeten. Vervolgens werd er naar de darmflora gekeken via RNA sequencing.

Uit resultaten leek naar voren te komen dat berberine de darmflora significant verbeterde door uitbreiding van Enterobacteriaceae tegen te gaan en het tegengaan van de bijwerkingen van vancomycine. De combinatie vancomycine en berberine leek op vrijwel alle fronten (verminderd gewichtsverlies, verbetering in ziekteactiviteit en op histopathologisch niveau) en verminderde aanzienlijk de mortaliteit.

Deze studie laat zien dat berberine mogelijk van toegevoegde waarde is in de behandeling van clostridium difficile infecties die behandeld worden met vancomycine. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door een positieve modellering van de darmflora. Verdere ondersteuning van het bewijs zal geleverd moeten worden in toekomstige studies.

 

Dit stuk is geleverd door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Lv Z et al. Berberine blocks the relapse of Clostridium difficile infection in C57BL/6 mice after vancomycin standard treatment. Antimicrob Agents Chemother. 2015 Mar 30.