Schijf van vijf

Schijf van vijf veilig volgens RIVM ten aanzien van voedselvervuiling

De afgelopen maanden hebben verschillende voedingsmiddelen in kwaad daglicht gestaan vanwege vervuiling. Het RIVM heeft recentelijk berekend dat wie de Schijf van Vijf volgt binnen de veilige marges blijft.

Voeding kan vervuild raken met chemische stoffen die onbewust in de voedselketen zijn geraakt, bijvoorbeeld via grond of lucht. Het RIVM heeft 28 stoffen onderzocht, waarvan de meesten binnen de veilige marge liggen als mensen eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Voor drie stoffen is het niet duidelijk: acrylamide, arseen en lood. Het is overigens ook niet vastgesteld dat deze stoffen direct een negatieve invloed heeft op onze gezondheid.

Binnen de Schijf van Vijf zijn er geen aanbevelingen mogelijk om zo min mogelijk van deze stoffen binnen te krijgen. Het huidige beleid op voedselcontrole is al gericht op het minimaliseren. Het advies van het RIVM blijft om zo gevarieerd mogelijk te eten.

 

Bron: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Inname_van_contaminanten_ingeschat_bij_eten_volgens_de_Schijf_van_Vijf

 

Meer over de schijf van vijf?