Borstvoeding goed voor darmflora baby

Uit nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten blijkt dat baby’s die borstvoeding krijgen, daarmee ook nuttige bacteriën binnenkrijgen die de ontwikkeling van de darmflora stimuleren. Dit kan positieve effecten hebben op de gezondheid van de baby, aldus  de Amerikaanse onderzoekers op in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Pediatrics.

In het onderzoek werden ruim honderd nieuwe moeders een jaar lang gevolgd. Gedurende de looptijd van het onderzoek werd er meermaals gekeken naar de samenstelling van bacteriën in de moedermelk, op de huid rondom de moedertepel, en in de ontlasting van de baby’s. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de darmbacteriën bij baby’s met borstvoeding voor bijna 28% bestaan uit bacteriën afkomstig van de moedermelk. Ruim 10% van de darmbacteriën bij deze baby’s bleek daarnaast afkomstig te zijn van de huid rondom de moedertepel.

De resultaten laten zien dat borstvoeding een belangrijke rol speelt in de totstandkoming van de darmflora van een pasgeborene. Het onderzoek lijkt daarmee aan te sluiten op de uitkomsten van Zwitsers onderzoek uit 2013. Van de darmflora is bekend dat het een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem bij kinderen.

 

Bron: Pannaraj, P. S., Li, F., Cerini, C., Bender, J. M., Yang, S., Rollie, A., … & Bailey, A. (2017). Association Between Breast Milk Bacterial Communities and Establishment and Development of the Infant Gut Microbiome. JAMA pediatrics.