Feit of fabel: probiotica tijdens de zwangerschap voorkomt baby eczeem

De eerste twee levensjaren zijn essentieel in het leven van kinderen. Gedurende deze periode ontwikkelt zich zowel het immuunsysteem als bacteriesamenstelling (microbiota) in de darmen. Inmiddels is bekend dat de bacteriën die in deze periode reeds aanwezig zijn in de darmen, de ontwikkeling van het immuunsysteem beïnvloeden.

Vele factoren zijn van invloed op de samenstelling van darmbacteriën bij baby’s. Er zijn aanwijzingen dat de eerste bacteriën worden overgedragen op baby tijdens de zwangerschap. Daarna bepalen geboorte (vaginale bevalling of keizersnede), voeding (fles- of borstvoeding) en huiselijke omgeving in grote mate de darmbacteriesamenstelling bij baby’s. Een andere factor die de baby darmbacterie samenstelling kan beïnvloeden zijn: probiotica. Aangezien de innesteling van darmbacteriën bij de baby lijkt te beginnen tijdens de zwangerschap, richt veel onderzoek zich op het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap. Daarnaast zien we dat eczeem steeds meer voorkomt bij baby’s. Zodoende wordt is er veel onderzoek gedaan naar het effect van probiotica tijdens de zwanger op het voorkomen van eczeem bij baby’s.

Nu bestaat er alleen geen eenduidig antwoord of probiotica gebruik tijdens de zwangerschap het krijgen van eczeem bij kinderen kan voorkomen. Om die reden hebben Pelucchi en collega’s alle onderzoeken die dit effect meten gebundeld en geanalyseerd. De 14 onderzoeken die ze hiervoor gebruikten rapporteerden over het effect van probiotica gebruik tijdens de zwangerschap versus placebo op het voorkomen van eczeem bij baby’s van de moeders.

Het onderzoek liet zien dat het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap het risico op het ontstaan van eczeem bij kinderen met 20% vermindert. Pelucchi en collega’s lieten ook zien dat het niet uitmaakt door wie en op welk tijdstip de probiotica wordt gebruikt. De effecten waren hetzelfde als de probiotica werd gebruikt door moeder, door baby of door moeder en baby. De onderzoekers vonden geen relatie tussen probiotica gebruik en de ernst van eczeem bij baby’s.

 

Het is dus een feit: probiotica tijdens of na de zwangerschap kan helpen bij het voorkomen van eczeem. Of probiotica ingezet kunnen worden voor het behandelen van eczeem, daarover blijven de meningen verdeeld.

 

Bron: Pelucchi, C., Chatenoud, L., Turati, F., Galeone, C., Moja, L., Bach, J. F., & La Vecchia, C. (2012). Probiotics supplementation during pregnancy or infancy for the prevention of atopic dermatitis: a meta-analysisEpidemiology23(3), 402-414.