Darmbacteriën

Darmbacteriën beschermen mogelijk tegen een hoge bloeddruk

Amerikaanse en Duitse onderzoeken hebben aanwijzingen gevonden in zowel muizen als mensen dat een dieet hoog aan zout het aandeel gunstige bacteriën in de darmen verminderd. Hierdoor wordt het aantal immuuncellen (Th-17 ontstekingscellen) verhoogd, welke weer gelinkt zijn aan een hoge bloeddruk. Bovendien vonden de onderzoekers dat behandeling met probiotica mogelijk deze ontstekingscellen kunnen temperen.

Twee weken lang kregen muizen een dieet met een hoog zoutgehalte (4% zout), in tegenstelling tot 0,5% aan zout zoals in een normaal dieet. Met name de Lactobacillus murinus bacteriën raakten hierdoor in aantal verminderd. Toen de muizen een probioticum toegediend kregen met Lactobacillus murinus, ging het aantal  Th-17 ontstekingscellen naar beneden, net zoals de hoge bloeddruk. Ditzelfde effect werd ook waargenomen bij 12 proefpersonen.

Het is nog onduidelijk of het alleen het zoutgehalte in de voeding de bloeddruk verhoogt. Andere factoren zoals vezels, eiwitten en vetten spelen uiteraard ook een rol.

 

Bron: http://news.mit.edu/2017/gut-microbes-can-protect-against-high-blood-pressure-1115

 

Meer weten over de darmflora?