Darmflora beïnvloedt hersenfunctie

Onderzoekers uit Los Angeles (UCLA) vonden dat regelmatige consumptie van yoghurt met probiotica van invloed is op de hersenfunctie. De studie vond dat veranderingen in darmflora van invloed was op de activiteit van bepaalde hersengebieden, zowel in rustfase als bij activiteit.

Het was al bekend dat de hersenen signalen uitzenden naar de darmen, dit verklaart ook waarom stress en andere emoties bijdragen aan maag-darmklachten. De UCLA-onderzoekers hebben nu aangetoond dat er ook een omgekeerde communicatie is, vanaf de darmen naar de hersenen.

In een kleine studie werden 36 vrouwen van 18 tot 35 jaar ingedeeld in drie groepen: een groep met probiotica yoghurt, een groep met identieke yoghurt zonder probiotica en een groep zonder yoghurt. De probiotica bestond uit Bifidobacterium animalis subsp Lactis, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus bulgaricus en Lactococcus lactis subsp Lactis.

Functionele MRI scans werden gemaakt voor en na de 4-weekse studie, in zowel rustfase als bij activiteit. De activiteitfase bestond uit een emotieherkenning test waarbij foto’s van gezichten met dezelfde emotie bij elkaar moesten worden gezocht. Voor deze methode was gekozen omdat in voorgaand dieronderzoek was aangetoond dat darmflora van invloed is of het emotionele gedrag.

Uit de resultaten bleek dat bij de vrouwen die geen probiotica yoghurt hadden gekregen een vermindering van activiteit werd gezien in de insula (hersendeel waar interne signalen, zoals van de darm, worden verwerkt) en de somatosensorische hersenschors (hersendeel waar lichaamssensatie wordt verwerkt) tijdens actieve fase. Voorts werd gezien dat de vrouwen die wel een yoghurt product kregen een uitgebreider netwerk hadden tussen de emotionele, cognitieve en sensorische hersendelen. In de rustfase bleek er bij de vrouwen mét probiotica yoghurt een grotere verbinding te zijn tussen de hersenstam en cognitieve gebieden in de prefrontale hersenschors.

 

Note: Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: Tillisch K et al. Consumption of fermented milk product with probiotic modulates brain activity, Gastroenterology. 2013 Jun;144(7):1394-401