darmkanker

Dieet tijdens jeugd bepaalt risico op darmpoliepen op latere leeftijd

Er bestaat al veel literatuur over dieetfactoren die het risico op darmkanker en darmpoliepen verhogen, danwel verlagen. Zo is bekend dat rood vlees, alcohol en roken het risico op darmkanker verhogen en melk, groenten en fruit het risico op darmkanker juist weer verlagen. Er is nog weinig bekend over de invloed van het dieet tijdens de jeugd op het ontwikkelen van darmpoliepen op latere leeftijd. Harvard-onderzoekers hebben in de Nurses’ Health Study naar deze relatie gekeken.

De Nurses’ Health Study bevat gegevens van 116.671 verpleegkundigen die vanaf 1989 elke twee jaar vragenlijsten opgestuurd kregen met vragen over hun gezondheid en leefstijl. Een onderdeel van deze vragenlijsten ging over voeding. Alleen de vrouwen die tenminste een inwendig darmonderzoek (sigmoidoscopie/coloscopie) hebben ondergaan.

In totaal konden ruim 17.000 vrouwen in de studie meegenomen worden. Bijna 1.300 vrouwen ontwikkelden tussen 1998 en 2007 tenminste een darmpoliep (adenoom). Van alle adenomen bevonden er 1.116 in de dikke darm en 215 in de endeldarm. 682 adenomen bevonden zich in een vroeg stadium en 329 in een verder gevorderd stadium. De voedselpatronen die gevonden werden waren globaal op te delen in twee dieten: bewust dieet met veel groenten, fruit, vis en vezels en een ‘Westers’ dieet met veel junkfood, toetjes, suiker, verwerkt vlees en friet.

De resultaten toonden aan dat de vrouwen met een bewust dieet vaak slanker waren, sportiever en een hogere inname van koolhydraten, vezels, calcium en foliumzuur hadden, dan de vrouwen met een Westers dieet. Een bewuster dieet zorgde voor een lagere kans op een adenoom (OR 0.82 95% CI 0.75-1.02) en significant lager risico op een adenoom in de endeldarm (OR 0.75 95% CI 0.60-0.95 p=0.05). Indien er werd gekeken naar de invloed van voeding op latere leeftijd bleek dat de relatie tussen voeding tijdens de jeugd nog steeds van invloed bleek op het risico op een adenoom.

Uit deze gegevens lijkt naar voren te komen dat voeding tijdens de jeugd van invloed is op het ontwikkelen van poliepen op latere leeftijd.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten.

Bron: Nimptsch K et al. Dietary pattern during high school and risk of colorectal adenoma in a cohort of middle-aged women. Int. J. Cancer: 134, 2458-2467 (2014)