PDS

FODMAP dieet bij PDS

Het FODMAP dieet is ontwikkeld in Australië door de Monash Universiteit in Melbourne. Het dieet is voor mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) en richt zich op het weglaten van bepaalde koolhydraten uit het menu. AllergiePlatform.nl is deze week met een online begeleiding van vijftig mensen gestart via www.fodmap-dieet.nl.

Het FODMAP dieet is een eliminatiedieet waarbij de meeste mensen al na twee weken verbetering merken. Het eliminatiedieet houdt in dat minimaal twee weken voeding hoog in FODMAP’s uit het dieet worden weggelaten en daarna stap voor stap weer toegevoegd. Wanneer tegelijkertijd de klachten worden bijgehouden, is het eenvoudig erachter te komen welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken.

De begeleiding van een diëtist bij het volgen van het FODMAP dieet erg belangrijk. Veel koolhydraten worden slecht verteerd en niet geabsorbeerd in de dunne darm, deze gaan ‘gisten’ in de darm. Om minder gasvorming te krijgen is het advies om selectiever koolhydraten te eten. Zomaar alle koolhydraten weglaten is zeker niet nodig, dat geeft een onnodig en veel te streng dieet. Met de online begeleiding van www.Fodmap-dieet.nl wordt het volgen van het FODMAP dieet een stuk eenvoudiger gemaakt.

Caroline van der Leeuw is de onderzoeker van het online begeleiden bij het FODMAP dieet. Caroline doet het onderzoek in het kader van haar opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Ze wordt bij haar onderzoek begeleid door het AllergiePlatform en ervaren FODMAP diëtist Sigrid van de Marel – Sluijter uit Katwijk.