darmkanker

UMC Utrecht ontvangt drie ton voor onderzoek naar lichamelijke training bij slokdarmkanker

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) heeft een subsidie van 300.000 euro ontvangen van het World Cancer Research Fund (WCRF) om onderzoek te doen naar het effect van lichamelijke training bij patiënten met slokdarmkanker.

De studie zal lopen over meerdere specialistische centra en er zullen honderdvijftig mensen met slokdarmkanker deelnemen. De ene helft van de deelnemers volgt een trainingsschema van twaalf weken waarbij zij twee keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut gaan trainen, aangevuld met oefeningen thuis. De andere helft krijgt de reguliere zorg: geen begeleide training.

Tot op heden is de standaard zorg na een slokdarmoperatie met name gericht op controleren of de ziekte terugkeert. Problemen samenhangend met afname van kwaliteit van leven, vermoeidheid en verminderde conditie worden minder goed aangepakt. De nieuwe studie probeert door middel van training deze klachten te voorkomen of te verminderen.

Het onderzoek zal in 2014 van start gaan en zal vier jaar duren.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: http://portal.juliuscentrum.nl/research/News/tabid/819/ctl/NewsDetail/mid/1505/NewsId/153/language/nl-NL/Default.aspx