Darmflora

Geboorte via keizersnede lijkt het microbioom doen veranderen

Geboorte middels een keizersnede is geassocieerd met eenn verhoogde kans op obesitas op latere leeftijd. Het mechanisme hierachter is nog grotendeels onduidelijk. Een mogelijke verklaring zou een veranderde samenstellen in het microbioom zijn doordat de geboorte niet heeft plaatsgevonden via het vaginale geboortekanaal waarbij veel goede bacteriën van de moeder worden overgenomen.

Amerikaanse onderzoekers hebben bij meer dan 1000 deelnemers gekeken naar de samenstelling van de darmflora. Geen van de deelnemers had inflammatoire damrziekten (IBD), suikerziekte of recent anitbiotica gebruikt. In totaal waren er 92 deelnemers via een keizersnede geboren en hadden 115 deelnemers een verwijdering van de blindedarm ondergaan.

Uit de resultaten bleek dat de samenstelling van de darmflora van de mensen die geboren waren middels een keizersnede significant anders was van de deelnemers die op de natuurlijke wijze geboren waren (P<0.008), dit was overigens niet significant anders in vergelijking met de mensen die een blindedarmoperatie hadden ondergaan (P=0.28).

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Goedert JJ et al. Diversity and composition of the adult fecal microbiome associated with history of cesarian birth or appendectomy: analysis of the American Gut Project. EBiomedicine Dec 2014