poeptransplantatie

Het transplanteren van… poep

Het transplanteren van… poep

– Karine Hoenderdos, diëtiste – 

De eerste keer dat ik het hoorde, was tijdens een medisch congres dat ik bijwoonde in Canada. Ik kon mijn oren niet geloven. Vertelde die Amerikaanse arts nu echt dat ze ontlasting had getransplanteerd?

Ja, ik hoorde het echt goed. De Amerikaanse arts sprak over een patiënte met een zeer ernstige darmontsteking. Die ontsteking vlamde steeds weer op, geen behandeling met antibiotica mocht baten. De patiënte verzwakte en raakte uitgeput, haar conditie ging zienderogen achteruit. Ten einde raad besloot de arts tot een experiment: ze nam wat ontlasting van de echtgenoot en bracht dit in bij de darm van de doodzieke patiënte.

Ja, ik weet het: vies verhaal. Maar wel met een verbluffend resultaat! De bacteriën uit de gezonde ontlasting van de echtgenoot hadden een zeer heilzaam effect op de darmontsteking. De vrouw genas, dankzij de ontlasting van haar man. Je zou het bijna romantisch kunnen noemen.

Sindsdien is er veel gebeurd. Er wordt nu volop onderzoek gedaan naar ‘fecestransplantatie’, zoals het met een keurig woord wordt genoemd. Er wordt zelfs al geëxperimenteerd met kunstmatige ontlasting, wat natuurlijk een stuk hygiënischer is.

Dat klinkt allemaal zeer veelbelovend. Maar voor mij is poep transplantatie vooral het ultieme bewijs van het belang van de bacteriën in de darm voor onze gezondheid. Darmbacteriën: we hebben ze echt hard nodig!

 

Meer weten? Bekijk deze uitzending van Labyrinth:

http://www.wetenschap24.nl/programmas/labyrint/labyrint-tv/2011/oktober/19-10-darmen