Isoflavonen verhogen mogelijk het risico op colitis ulcerosa bij vrouwen

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm door een nog onbekende oorzaak. Eerdere studies leken aan te tonen dat oestrogenen mogelijk een rol spelen in de ontwikkeling van colitis ulcerosa. Isoflavonen hebben een soortgelijke chemische structuur als 17β-oestradiol en zou dus mogelijk ook kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van colitis ulcerosa. Soja is een belangrijk product in onze voeding waarin veel isoflavonen te vinden zijn. Onderzoekers hebben nu gekeken naar de consumptie van isoflavonen en het risico op de ontwikkeling van colitis ulcerosa.

De onderzoekers keken naar de dieetgewoonten van 126 mensen waarbij onlangs colitis ulcerosa was gediagnosticeerd. De groep werd vergeleken met 170 personen zonder colitis ulcerosa. Informatie over dieetgewoonten werd verkregen via vragenlijsten. Dieetgewoonten van een jaar voor de diagnose en van de afgelopen maand werden verkregen om zo dieetwijzigingen door de klachten te ondervangen.

Uit de resultaten kwam naar voren dat met name vrouwen die veel producten met isoflavonen aten mogelijk een verhoogd risico hadden op het krijgen van colitis ulcerosa. Bij mannen werd deze relatie niet gezien. Verder onderzoek zal dan ook verricht moeten worden om te zien welke rol isoflavonen spelen in de ontwikkeling van colitis ulcerosa.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker, maag-, darm- en leverziekten

Bron: Ohfuji F et al. Pre-illness isoflavone consumption ans disease risk of ulcerosative colitus: a multicenter case-control study in Japan. PLoS One 2014 Oct 14;9(10):e110270