Darmflora

Kunstmatige zoetstoffen zijn van invloed op de suikerhuishouding door verandering van de darmbacteriën

Light-producten met kunstmatige zoetstoffen zijn enorm in populariteit gestegen doordat ze vrijwel geen extra calorieën toevoegen. Veel mensen gebruiken deze light-producten daarom als gezond alternatief. Israelische onderzoekers hebben gekeken of kunstmatige zoetstoffen van invloed zijn op de suikerhuishouding.

In de studie kregen muizen 10 weken lang water met drie verschillende zoetstoffen (aspartaam, sacharine en sucralose) toegediend, de controle muizen kregen alleen water of water met suiker. Na 11 weken werd gezien dat de muizen die water met zoetstoffen kregen glucose intolerant waren geworden. De muizen die alleen water kregen of zelfs water met echte suiker, lieten geen glucose intolerantie zien.

Vervolgens keken de onderzoekers of darmbacteriën een rol speelden bij de veranderende suikerhuishouding. Dit deden zij door de darmflora van de muizen over te zetten op steriele muizen, dus zonder eigen darmflora. Opvallend was dat steriele muizen na het ontvangen van de darmfora van de muizen die voorheen zoetstoffen kregen ook glucose intolerant werden. De bacteriën die toenamen waren met name de Clostridia, terwijl de Lactobacillus Reuteri in aantal verminderde. Eenzelfde soort verandering zie je ook terug in de darmflora van mensen met overgewicht of diabetes.

Het effect van kunstmatige zoetstoffen is ook bij mensen onderzocht. In een groep van 381 mensen is gekeken hoeveel zoetstoffen zij in de afgelopen periode hadden binnengekregen en of dit de bloedsuikerspiegel beïnvloedde. Daaruit kwam naar voren dat met name mensen die veel zoetstoffen binnenkregen, veel hogere bloedsuikers hadden en een andere samenstelling van de darmflora.

Om het directe effect van kunstmatige zoetstoffen te bekijken in mensen hebben de onderzoekers zeven gezonde mensen gevraagd een week lang de maximale toegestane hoeveelheid aan sacharine te drinken (ongeveer gelijk aan 40 blikjes cola light). Na één week hadden vier deelnemers een slechtere bloedsuiker en was de samenstelling van hun darmflora veranderd. De overige drie deelnemers waarbij de bloedsuikerspiegel gelijk bleef, werd geen verandering in darmflora gezien.

Uit dit onderzoek lijkt naar voren te komen dat kunstmatige zoetstoffen juist een slecht effect hebben op de bloedsuiker. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het lichaam niet goed meer alle suikers kan wegwerken (glucose-intolerantie) waardoor de bloedsuikerspiegel hoog blijft, hoogstwaarschijnlijk door de samenstelling van de darmflora te veranderen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten.