Darmflora

low FODMAP-dieet beïnvloedt darmbacteriën

Een low FODMAP-dieet lijkt werkzaam te zijn bij bepaalde vormen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Low FODMAP minimaliseert een aantal voedingscomponenten waarvan gedacht wordt zij voor de PDS-klachten zorgen. De precieze invloed van het low FODMAP-dieet op de darmbacteriën is nog onduidelijk.

Australische onderzoekers hebben naar deze relatie gekeken door een gerandomiseerde enkelzijdig geblindeerde studie met cross-over model uit te voeren. In totaal onderwierpen zij 27 PDS-patiënten en zes gezonde mensen voor 21 dagen aan een low FODMAP-dieet of typisch Australisch dieet. Na deze drie weken werd er gewisseld van dieet. Gedurende deze twee dieetvariaties en het gebruikelijke dieet werden ontlastingsmonsters afgenomen.

Uit de resultaten bleek dat de ontlastingswaarden gelijk waren tijdens bij IBS-patiënten en gezonde personen op het moment dat zij hun gebruikelijke dieet hanteren. Bij het low FODMAP-dieet werd een significant hogere zuurgraad gevonden in de ontlasting (pH 7.37 versus 7.16 p=0.001), in gelijk mate korte-keten vetzuren, grotere diversiteit in darmbacteriën en een minder overmaat aan bepaalde darmbacteriën (9.63 versus 9.83 log10, p<0.001) ten opzichte van het Australische dieet. Het Australische dieet liet een grotere overmaat zien in butyraat-producerende Clostridium, mucus-geassocieerde Akkermansia en een verminderd aantal van de Ruminococcus.

Deze resultaten laten zien dat het FODMAP dieet van invloed is op de darmflora op korte termijn. Wat deze invloed zal zijn op de lange termijn zal nog moeten blijken.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Halmos EP et al. Diet that differ in their FODMAP content alter the colonic luminal microenvironment. Gut 2014 Jul 12