seksuele klachten

Methotrexaat bij mannen met IBD is geassocieerd met een verminderde kwaliteit sperma

Methotrexaat is een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij de behandeling van IBD. Het grijpt in op de foliumzuur-huishouding, welke zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van de baby. IBD is een ziekte die zich vaak uit op de vruchtbare leeftijd. Het is bekend dat methotrexaat bij vrouwen een schadelijk effect heeft op de zwangerschap en wordt in verband gebracht met geboorteafwijkingen en sterfte van de foetus. Het effect van methotrexaat bij mannen in de vruchtbare leeftijd is minder goed onderzocht.

Een groep onderzoekers uit Wisconsin heeft sperma van zeven jongemannen met IBD, die minimaal 3 maanden methotrexaat gebruikten, geanalyseerd. Deze groep hebben ze vergeleken met bijna 2000 mannen uit een fertiliteitskliniek zonder IBD  en geen methotrexaat hadden gebruikt. Op het eerste gezicht lijkt er geen effect van de methotrexaat te zijn. Het sperma heeft een normale hoeveelheid vocht en de zaadcellen bewegen ook normaal. Als er verder onderzoek gedaan wordt lijkt er echter wel sprake te zijn meer losse DNA fragmenten en er zijn aanwijzingen van oxidatieve stress (te weinig zuurstof op celniveau). In andere studies wordt dit in verband gebracht met verminderde kans op een spontane zwangerschap.

 

Conclusie

Het lijkt er op dat de afwijkingen in het sperma niet tot geboorteafwijkingen leiden, maar wel waarschijnlijk minder snel voor een zwangerschap zorgen. Er moet echter meer onderzoek gedaan worden in een grotere groep patiënten om hier een definitieve uitspraak over te kunnen doen. Op dit moment worden mannen met een actieve kinderwens geadviseerd drie maanden voor de conceptie te stoppen met de methotrexaatbehandeling.

 

Bron: Ley et al. Methotrexate reduces DNA integrity in sperm from men with inflammatory bowel disease. Gastroenterology. 2018 Feb 23

 

Meer over IBD? Lees het hier >