Diabetes

Vezelrijk dieet gunstig bij diabetes type 2 door gunstige darmbacteriën

Mensen met diabetes type 2 zouden er goed aan kunnen doen een vezelrijk dieet te volgen, dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in een artikel dat vorige week vrijdag gepubliceerd werd in het toonaangevende tijdschrift Science Magazine. Experimenten wijzen namelijk uit dat een vezelrijk dieet het bloedsuiker en het lichaamsgewicht op peil houdt—via de darmbacteriën.

Diabetes type 2-patiënten die veel vezels binnenkrijgen via hun voeding blijken een grote hoeveelheid darmbacteriën te huisvesten die goed in staat zijn om het bloedsuiker laag te houden en het lichaamsgewicht op peil te houden. Dit ontdekten Amerikaanse onderzoekers van de Rutgers Universiteit in een wetenschappelijk onderzoek bij 43 patiënten.

Van deze patiënten volgde een deel een vezelrijk dieet, en een ander deel een vergelijkbaar dieet maar dan met minder vezels. De beide groepen werden zo’n 3 maanden gevolgd, waarna 89 procent van de vezelrijke groep een normaal bloedsuikergehalte liet zien. In de groep met minder vezels in het dieet was dit maar bij 50 procent van de proefpersonen het geval. De vezelrijke groep bleek daarnaast minder stoffen in hun ontlasting te hebben die schadelijk zijn voor het metabolisme, zoals indool en waterstofsulfide.

Ook transplanteerde de onderzoekers de darmbacteriën van beide onderzoeksgroepen naar muizen. Muizen die bacteriën van de vezelrijke groep ontvingen lieten vervolgens een betere bloedsuikerregulatie zien dan muizen die dat niet kregen.

 

Conclusie

De onderzoekers concluderen op basis van de resultaten dat darmbacteriën die geassocieerd zijn met een vezelrijk dieet bepalend zijn voor het op peil houden van bloedsuiker en lichaamsgewicht bij diabetes type 2-patiënten. Het op peil houden van deze acetaat- en butyraatproducerende (azijn en boterzuur) darmbacteriën kan op zijn beurt een belangrijke nieuwe aanpak zijn in de behandeling van diabetes type 2.

Ook hinten de onderzoeksresultaten op een mogelijk verband tussen darmbacteriën en het ontstaan van de ziekte. Vervolgonderzoek zal dit moeten uitwijzen.

 

Bron: Liping Zhao et al. (2018). Gut bacteria selectively promoted by dietary fibers alleviate type 2 diabetes. Science, 9 maart 2018. DOI: 10.1126/science.aao5774

 

Meer over Diabetes en de darmgezondheid >