Darmbacteriën

Bacteriën verantwoordelijk voor erfelijke darmkanker?

Bij patiënten met sporadisch darmkanker, dus niet-erfelijk, is al langer bekend dat zij een andere samenstelling van hun darmflora hebben. Er is tot op heden eigenlijk nog nooit echt goed gekeken naar de darmflora van mensen met erfelijke darmkanker. Het is niet geheel duidelijk of bepaalde bacteriën een rol spelen in de ontwikkeling van darmkanker in deze groep.

Dit jaar is er in Science een belangrijk onderzoek verschenen waarin werd gekeken naar de samenstelling van de darmflora op het slijmvlies van mensen met het een genetische aanleg voor darmkanker, namelijk Familiare Adenomateuze Polyposis (FAP). Mensen met FAP hebben een genetisch mutatie (in het APC-gen) waardoor zij al op jonge leeftijd zeer veel poliepen ontwikkelen, die op den duur vaak zullen ontwikkelen tot darmkanker als je deze niet tijdig verwijderd.

De onderzoekers vonden een laag bacteriën (biofilm) op de darmwand van FAP patiënten, waar met name bepaalde typen Escherichia coli en Bacteroides fragilis voorkwamen. Deze bacteriën produceerde de toxines colibactine (clbB) en Bacteroides fragilis toxine (bft). Dit zijn stofjes die eerder geïdentificeerd zijn als oncotoxins, oftewel kanker-stimulerend zijn. Het interessante is dat deze bacteriën niet of nauwelijks werden gevonden bij gezonde mensen zonder FAP.

Bovendien vonden de onderzoekers dat muizen met een genetische aanleg voor darmkanker eerder darmkanker ontwikkelden op het moment dat zijn ook colibactine en Bacteroides fragilis toxine bij zich droegen. Dit komt waarschijnlijk doordat zij meer ontstekingseiwitten (interleukine-17) maken en meer DNA schade van het darmslijmvlies hebben.

 

De studie in Science laat dus zien dat hoogstwaarschijnlijk darmbacteriën naast genen ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van familiaire darmkanker.

 

Bron: Dejea CM et al. Patients with familial adenomatous polyposis harbor colonic biofilms containing tumorigenic bacteria. Science. 2018 Feb 2;359(6375):592-597.

 

Meer weten over darmkanker? Lees het hier >