IBD

Depressie vergroot risico op IBD – antidepressiva hebben hier mogelijk een positief effect op

Dat de hersenen de darmen nauw met elkaar verbonden zijn weten we al een tijd. Maar hoe deze relatie nou precies met elkaar samenhangt zijn we nog steeds aan het onderzoeken. Depressie komt aanzienlijk vaker voor onder IBD patiënten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De vraag is of de onderliggende IBD depressieve klachten uitlokt of dat stress ervoor zorgt dat het lichaam in een chronische laaggradige ontsteking verkeert waardoor IBD wordt uitgelokt. We weten dus dat gediagnostiseerde depressie is geassocieerd met IBD, maar het effect van anti-depressiva is nooit geobjectiveerd.

 

Onderzoekers hebben gekeken naar de data van meer dan 400 duizend patiënten die tussen 1986 en 2012 waren gediagnosticeerd met depressie. Uit de resultaten kwam naar voren dan patiënten met een depressie een significant hoger risico hadden op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa UC. Het gebruik van de antidepressiva selectieve serotonine heropname remmers (SSRI) en tricyclische antidepressiva (TCA) werkten beschermend tegen de ziekte van Crohn, terwijl mirtazapine, serotonine en norepinefrine heropname remmers (SNRI), SSRI, serotonine modulators en TCA beschermend leken te werken tegen colitis ulcerosa.

 

De resultaten uit deze studie geven weer dat patiënten met een depressie in hun voorgeschiedenis een hoger risico hebben op IBD. Bovendien laat deze studie zien dat antidepressiva mogelijk deels beschermend kunnen werken tegen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wellicht wordt dit een nieuw aangrijpingspunt in de behandeling van IBD.

 

 

Bron: Frolkis AD et al. Depression increases the risk of inflammatory bowel disease, which may be mitigated by the use of antidepressants in the treatment of depression. Gut, Oct 18, 2018

 

Meer over de hersen-darmas? Lees het hier >