wc

Fecaal calprotectine verhoogd bij microscopische colitis

Collagene colitis, ofwel microscopische colitis, is een chronische ontsteking van het bindweefsel van de darmwand. De klachten zijn langdurige waterige diarree, zonder bloedbijmenging zoals bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa meestal wel het geval is. Het verraderlijke aan deze aandoening is dat er tijdens colonoscopie vaak niets afwijkend wordt gevonden, mits er diepe weefsel biopten worden genomen van de op het oog intacte darmwand. In deze biopten kan de patholoog dan ontstekingscellen vinden die de diagnose collagene/microscopische colitis ondersteunen.

Bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn wordt vaak fecaal calprotectine (FCP) gebruikt in het diagnostisch proces. Dit is een eiwit uit de darmwand wat via de ontlasting uitgescheiden wordt als de darmwand ontstoken is. Spaanse onderzoekers hebben nu gekeken wat de waarde is van calprotectine bij microscopische colitis.

In totaal deden 98 patiënten mee aan de studie die onderzocht werden met een colonoscopie in verband met waterige diarree. Na analyse van de weefselbiopten hadden 30 patiënten microscopische colitis en de overige 64 patiënten fungeerden als de controlegroep. De waarde van calprotectine was significant hoger bij microscopische colitis (175; 59-325) vergeleken 28 (16-111) in de controlegroep (p < 0.001). Verhoogde FCP levels maakt het meer dan 5x waarschijnlijker om microscopische colitis te hebben bij waterige diarree (OR, 5.3; CI, 2-14.1). Ook patiënten die meer dan 3 medicijnen gebruikten of een leeftijd >60 jaar hadden een grotere waarschijnlijkheid om microscopische colitis te hebben.

Uit deze resultaten blijkt dus dat ook bij microscopische colitis de fecaal calprotectine levels verhoogd kunnen zijn. Zij kunnen helpen in het stellen van de diagnose bij mensen boven de 60 met waterige diarree.

Bron: Batista L et al. Usefulness of fecal calprotectin as a biomarker of microscopic colitis in a cohort of patients with chronic watery diarrhoea of functional characteristics. Dig Liver Dis. Aug 2019.