Waarschijnlijk andere oorzaak bij mensen zonder coeliakie die baat hebben bij een glutenvrij dieet

Het glutenvrij dieet (GFD) wordt steeds populairder, ook onder mensen zonder glutenallergie (coeliakie). Sommige studies laten zien dat bijna 1 op de 5 mensen een dergelijk dieet volgt. Hoewel mensen met coeliakie veel baat hebben bij het GFD wordt het niet aangeraden bij mensen zonder coeliakie. GFD is vaak vetrijk en vezelarm en kan dus leiden tot obesitas en voedingsdeficiënties.

Dat deze mensen toch effecten ervaren door een GFD zou kunnen komen dat veel van de glutenrijke producten ook rijk aan histamine zijn. Histamine speelt een rol bij allergische reacties. Een te hoog histaminegehalte van de darm wordt door histamine intolerantie (HIT) veroorzaakt of door een tekort aan het enzym dat histamine af kan breken (DAO).

Het vaststellen van HIT is lastig en er bestaan nog geen gestandaardiseerde tests voor, maar bepaling van DAO in het bloed zou hieraan kunnen bijdragen.

Indien mensen buikklachten ervaren bij bepaalde voeding dienen intoleranties voor fructose, gluten, histamine en lactose overwogen te worden. Bovendien dient een Helicobacter Pylori infectie uitgesloten te worden. Dieetaanpassingen dienen in samenspraak met een gespecialiseerd diëtist gedaan te worden om een gezond dieet te waarborgen.

 

Bron: Schnedl WJ et al. Non-celiac gluten sensitivity: people without celiac disease avoiding gluten-is it due to histamine intolerance? Inflamm Res. 2017 Nov 27.

 

Meer over gluten? Lees het hier >