IBD

Low FODMAP dieet mogelijk ook effectief bij IBD

Inflammatoire darmziekten (IBD) lijken een opmars te hebben gemaakt die hand in hand gaat met de industrialisatie en modern westerse leefstijl. Veel IBD patiënten geven aan dat bepaalde voeding van invloed is op hun klachten.

Het low FODMAP dieet heeft reeds laten zien effectief te zijn bij mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS), maar zou mogelijk ook werkzaam kunnen zijn bij mensen met IBD. FODMAPs zijn moleculen die slecht worden geabsorbeerd in de dunne darm en in de dikke darm door darmbacteriën worden gefermenteerd wat vervolgens kan leiden tot klachten als een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en buikpijn. Daarnaast zou een low FODMAP dieet ontstekingsremmend kunnen werken.

Het lijkt erop dat een low FODMAP dieet de klachten bij IBD kan verlichten, alhoewel dit zeker nog niet zo stellig bewezen is als bij PDS. Verder onderzoek is dus noodzakelijk om te achterhalen welke rol een dergelijk dieet kan hebben in de behandeling van IBD.

 

Bron: Barbalho SM et al. Inflammatory Bowel Diseases and Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols: An Overview. J Med Food. 2018 Jan 12.

 

Meer nieuws? Kijk hier verder >