Voeding

Groenten beschermend tegen darmkanker bij muizen

Een nieuwe studie van het Francis Crick Institute suggereert een verband tussen het eten van groenten als boerenkool, kool en broccoli, en het hebben van gezonde darmen en voorkomen van darmkanker. Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Immunity.

 

De betrokken onderzoekers doen hun uitspraken op basis van effecten bij muizen die een dieet rijk aan de stof indole-3-carbinol kregen voorgeschoteld. Deze stof komt vrij bij de vertering van groenten uit de zogenaamde brassicafamilie, zoals boerenkool, kool en broccoli.

Muizen met dit dieet hadden minder last van darmontstekingen en ontwikkelden geen darmkanker, zeer waarschijnlijk doordat indole-3-carbinol in staat is tot het activeren van bepaalde receptor-eiwitten in de darm. Deze zogenaamde arylkoolwaterstofreceptoren blijken essentieel voor het herstel van een beschadigde darmwand. Wanneer ze niet goed functioneren, dreigen nieuwe darmwandcellen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen, wat uiteindelijk kan leiden tot darmkanker.

 

“Arylkoolwaterstofreceptoren blijken essentieel voor het herstel van een beschadigde darmwand.”

 

De onderzoekers geven aan dat ze het bijzonder vinden om het effect van groenten op darmgezondheid te zien. De resultaten suggereren namelijk dat er daadwerkelijk een mechanisme schuilt achter het idee dat het westerse dieet (met veel vet en weinig groenten) darmkanker in de kaart kan spelen.

Nu er een effect is aangetoond in muizen, willen de onderzoekers snel vervolgonderzoek gaan doen met menselijke darmwandcellen. Dan pas zal duidelijk worden of en in hoeverre groenten echt een effect kunnen hebben op de menselijke situatie. Tot die tijd blijven de onderzoekers bij het oude advies om in ieder geval voldoende groenten te eten.

 

Bronnen:

 

Meer weten over darmkanker? Lees het hier >