IBD

Zink speelt mogelijk belangrijke rol in het herstel bij IBD

Zink behoort tot de sporenelementen, maar speelt een belangrijke rol in wondgenezing en -hersteld en versterking in van het immuunrespons. Patiënten met IBD komen vaak zink tekort, maar het is tot op heden nog onduidelijk wat voor impact dat heeft op het beloop van de ziekte.

 

Amerikaanse onderzoekers voerden een grote studie uit onder IBD patiënten. Zij bepaalden minstens twee keer de zink-spiegels. Een tekort aan zink werd gedefinieerd als een van minder dan 0.66 μg/mL zink in het bloed. In totaal deden 773 Crohn patiënten mee aan de studie en 223 patiënten met colitis ulcerosa. De onderzoekers vonden dat een zink tekort gerelateerd was aan een slechter ziektebeloop. Patiënten met een zink tekort hadden namelijk 1.44x vaker een slecht ziektebeloop vergeleken bij patiënten met normale zink-niveaus. De zink-deficiënte IBD patiënten hadden vaker chirurgie nodig (2.05 [1.38-3.05]), complicaties (1.50 [1.04-2.15]) en ziekenhuisopnames bij colitis ulcerosa (2.14 [1.07-4.29]). Het herstellen van de zink-niveaus was geassocieerd met verbetering van het ziektebeloop van zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa.

 

Zink-deficiëntie lijkt dus geassocieerde te zijn met een slechter beloop van IBD. Mogelijk kan zink-suppletie een gunstige rol spelen in het ziektebeloop, aangezien normalisering van de zink-niveaus geassocieerd te zijn met minder complicaties. Het kan dus lonen om de zink niveaus in het bloed goed in de gaten te gouden.

 

Bron: Siva S et al. Zinc Deficiency is Associated with Poor Clinical Outcomes in Patients with Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017.

 

Meer weten over spoorelementen? Kijk hier >