Medicatie

Opiaatafhankelijkheid ook een opkomend probleem onder IBD patiënten

Opiaten, zoals morfine en fentanyl, worden steeds vaker voorgeschreven in Nederland. In de VS is het al jaren een groot probleem dat veel patiënten afhankelijk zijn geworden van opiaten en wordt er al gesproken over een opiaat-crisis. In Nederland zijn we een stuk terughoudender in het voorschrijven van deze medicijnklasse, maar we zien wel een stijgende trend. Aanvankelijk werden opiaten met name voorgeschreven aan kankerpatiënten in de laatste fase van hun ziekte, maar steeds vaker worden morfine-preparaten ook voorgeschreven aan patiënten met een chronische ziekte zoals IBD.

 

steeds vaker worden morfine-preparaten ook voorgeschreven aan patiënten met een chronische ziekte zoals IBD

 

Amerikaanse onderzoekers voerden een landelijk retrospectieve studie uit tussen 2005 en 2014 onder opgenomen IBD patiënten die opiaten gebruikten. Van de opgenomen IBD patiënten gedurende deze periode hadden zo’n 2.2% naast de diagnose IBD ook de diagnose opiaat-afhankelijkheid. Jaarlijkse werd een gemiddelde stijging van 8.8% gezien. Als er werd gekeken naar specifieke ziektekenmerken dan kwam naar voren dat de ziekte van Crohn, geen ziektekostenverzekering en psychiatrische comorbiditeit een verhoogd risico gaf op opiaat-afhankelijkheid. De patiënten die opiaat-afhankelijkheid vertoonde hadden ook significant langere ziekenhuisopnames, zowel voor chirurgische- en niet-chirurgische opnames.

 

Uit deze resultaten zien we dus dan opiaat-afhankelijkheid ook een opkomend probleem is bij IBD patiënten en dit voor een langere opnameduur zorgt. Het is dus belangrijk om alert te zijn welke patiënten opiaten echt nodig hebben vanwege de hevigheid van hun ziekte en welke patiënten opiaat-afhankelijk zijn zodat deze groep de juiste hulp kan krijgen.

 

 

Bron: Cohen-Mekelburg S et al. The Impact of Opioid Epidemic Trends on Hospitalised Inflammatory Bowel Disease Patients. Journal of Crohn’s and Colitis, Volume 12, Issue 9, 29 August 2018, Pages 1030–1035,

 

Meer over IBD? Lees het hier >