PDS

Nieuwe Rome Criteria voor postinfectieuze prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een van de meest gestelde diagnoses door de maag-darm-lever-arts. Naar schatting heeft zo’n 7 tot 16% van de westerse bevolking hier last van. Tot op heden is de precieze oorzaak nog niet duidelijk, maar het lijkt een samenspel te zijn van aanleg, omgevingsfactoren en darmbacteriën. Buikgriep, “gastro-enteritis” in officiële term, zorgt voor een acute verstoring in de balans van de darmbacteriën. Je ziet dan ook vaak dat mensen daarna nog lang klachten houden terwijl de initiële infectie dan al lang voorbij is. Deze klachten noemen we postinfectieuze PDS. Uit eerdere vragenlijsten blijkt dat wel 10% van de mensen hier last van blijft houden na een buikgriep.

Uit studies lijkt naar voren te komen dat de doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van de darm is verhoogd na een doorgemaakte darminfectie. Daarnaast wordt een verhoogd serotonine (5-HT) stofwisseling gezien en zijn er meer immuuncellen (T-lymfocyten) en cellen die een belangrijke rol spelen bij de communicatie van de zenuwcellen in de darmen (enterochromaffine cellen) in het bindweefsel. Psychologische factoren lijken ook bij te dragen aan het ontwikkelen van postinfectieuze PDS: angst, depressie en lichamelijk onverklaarbare klachten vooraf of tijdens de infectie geven namelijk ook een verhoogd risico op postinfectieuze PDS.

De Rome Foundation heeft een werkgroepopgericht om beter inzicht te krijgen in postinfectieuze PDS, daarnaast hebbenzij nieuwe criteria opgesteld om postinfectieuze PDS beter te definiëren. 

Rome postinfectieuze PDS criteria:

  1. Herhaaldelijke buikpijn gemiddeld 1 dag per week in de afgelopen 3 maanden, met meer dan 2 van de onderstaande klachten
    • verlichting bij ontlasting
    • verandering in stoelgangfrequentie
    • verandering van vorm van ontlasting
  2. Vrijwel direct ontstaan na een doorgemaakte gastro-enteritis
  3. Gastro-enteritis wordt omschreven als een positieve ontlastingskweek of meer dan 2 van de volgende symptomen
    • koorts
    • braken
    • diarree
  4. De patiënt voldeed niet aan de Rome criteria voor PDS voorafgaand aan de buikgriep
Rome

Bron: Barbara G et al. Rome Foundation Working Team Report on Post-Infection Irritable Bowel Syndrome. January 2019 Volume156, Issue 1, Pages 46–58.e7