Vet, ongeacht caloriegehalte, beïnvloedt darmbacteriën richting ongunstiger profiel voor hart- en vaatziekten

Veel mensen letten specifiek op het aantal calorieën in voeding, maar niet specifiek naar de voedingscomponenten. Chinese onderzoekers hebben nu gekeken naar het effect van het vetgehalte in de voeding op de darmbacteriesamenstelling.

De onderzoekers hebben bij 217 gezonde jonge vrijwilligers gedurende 6 maanden gekeken naar het effect van vet op de darmmicrobiota. De vrijwilligers werden in 3 groepen verdeeld met een isocalorisch dieet, maar met verschillende verhoudingen vet. Isocalorisch houdt in dat elk dieet even energierijk is op basis van calorieën. De laag-vetgehalte groep kreeg voedsel dat 20% vetrijk was, de gemiddeld-vetgehalte groep 30% en de hoog-vetgehalte groep 40%.

De deelnemers met het dieet met het lage vetgehalte hadden een significant diverser samenstelling van de darmbacteriën (p=0.03), aanzienlijk meer Blautia (p=0.007) en Faecalibacterium (p=0.04), terwijl het dieet met het hoge vetgehalte met name resulteerde in meer bacteriën van de Alistipes groep (p=0.04), Bacteroides (p<0.001) en een vermindering in Faecalibacterium (p=0.04).

De concentratie van de korte-keten vetzuren was ook significant lager in de hogere vetgehalte groep (p<0.001). Korte-keten vetzuren worden geassocieerd met verschillende gezondheidseffecten. De afbraakproducten p-cresol en indole, die geassocieerd zijn met stofwisselingsziekten waren ook lager in de de groep met het lage vetgehalte. Bovendien was bij het hogere vetgehalte dieet de ontlasting meer verrijkt met arachide zuren en in het bloed waren meer ontstekingswaarden zichtbaar.

Uit deze studie kan dus opgemaakt worden dat de samenstelling van de darmbacteriën bij gezonde jonge vrijwilligers ongunstig wordt beïnvloed door een vetrijk dieet.

Bron: Wan Y et al. Effects of dietary fat on gut microbiota and faecal metabolites, and their relationship with cardiometabolic risk factors: a 6-month randomised controlled-feeding trial.