Ook darmvirussen zijn uit balans bij patiënten met colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking aan de dikke darm. Het is nog onduidelijk waardoor deze ontsteking wordt veroorzaakt, waarschijnlijk ligt een disbalans in de darmmicrobiota hier deels aan ten grondslag. Vooralsnog is het onderzoek met name gericht op de darmbacteriën, maar darmvirussen spelen ook een belangrijke rol. In de darmen komen namelijk 10 keer meer virussen voor dan bacteriën. Gezamenlijk worden deze virussen ook wel het “viroom” genoemd.

Chinese onderzoekers hebben gekeken naar het virus DNA in de ontlasting van 167 verschillende personen. Dit waren 91 colitis ulcerosa patiënten en 76 gezonde vrijwilligers. Bij de gezonde vrijwilligers vonden zij meer Caudovirales bacteriofagen. Bacteriofagen zijn virussen die alleen specifieke bacteriën infecteren. De colitis ulcerosa patiënten hadden een opvallende vermindering in Caudovirales diversiteit. Escherichia-fagen en Enterobacteria-fagen werden in hogere mate bij de colitis ulcerosa patiënten gevonden.

De virussen die in mindere hoeveelheden werden gevonden bij de colitis ulcerosa patiënten hadden vaak de functie van bacteriofaag.

Deze studie laat zien dat een gezonde darmmicrobiota niet alleen bestaat uit een gezonde samenstelling darmbacteriën, maar ook een variatie aan darmvirussen.

Bron: Tao Z et al. Gut mucosal virome alterations in ulcerative colitis, Gut, juli 2019

Lees ook: