Voeding

Een groenten- en vezelrijkdieet op jonge kinderleeftijd lijkt het risico op coeliakie te verlagen

Coeliakie, een intolerantie voor gluten, is een chronische ziekte die ongeveer bij 1 tot 3% van de bevolking voorkomt. Meestal komt de ziekte op kinderleeftijd naar voren, maar bij een deel van de patiënten wordt het pas op latere leeftijd ontdekt. Het is tot op heden nog onduidelijk waarom bepaalde mensen intolerant zijn voor gluten en anderen niet. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van coeliakie, mogelijk zou voeding op de kinderleeftijd hierbij een rol kunnen spelen.

Een groep onderzoekers uit Rotterdam heeft onder een groep van bijna 2.000 kinderen gekeken naar het verband tussen de het soort dieet dat de kinderen kregen vlak nadat ze gestopt waren met het drinken van alleen maar moedermelk (rond één jaar oud), en de relatie met het ontstaan van coeliakie. De onderzoekers hebben daarbij vijf verschillende diëten geïdentificeerd waarbij één van de diëten het risico op coeliakie (op zesjarige leeftijd) leek te verkleinen. Er werd geen duidelijke relatie gezien tussen bepaalde diëten en het vergroten van de kans op coeliakie, wel leek het dieet bestaande uit ruime hoeveelheden groente, pasta, plantaardige oliën en granen en lage inname van verwerkte granen en zoete dranken geassocieerd te worden met een lagere kans op coeliakie.

 

Conclusie: 

Het lijkt er dus op dat kinderen die op jonge leeftijd al veel plantaardig voedsel en voedingsvezels krijgen een lager risico hebben op het ontwikkelen van coeliakie.

 

Bron: Barroso et al. Dietary Patterns After the Weaning and Lactation Period Associate with Celiac Disease Autoimmunity in Children. Gastroenterology. 2018 Feb 23.

 

Meer weten over coeliakie? Lees het hier >