PDS

Overgroei van zenuwcellen in de darmwand bij PDS

Eén van de mogelijke verklaringen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een overgevoeligheid van de darmwand. Er is op dit moment nog weinig bekend over het type zenuwcellen en hoe deze zijn uitgegroeid in de darmwand. Onderzoekers hebben gekeken naar het zenuwnetwerk in de wand van de dikke darm.

De onderzoekers analyseerden biopten uit de darmwand van 101 mensen met PDS en 23 gezonde controles. Zij maten neuronal specific enolase (NSE), growth-associated protein 43 (GAP43), nerve growth factor (NGF), en tyrosine kinase receptor A (NTRK1) door middel van immuno-histochemie en ELISA.

Vergeleken met het darmweefsel van de gezonde controlegroep bleek dat de lamina propia van het weefsel van de PDS-patiënten significant meer NSE-positief (+57.7%) en GAP43-positive vezels (+56.1%) bevatten en sterker aankleurde voor NGF (+89.3%) (P<.05 voor alles). Het niveau van NGF-eiwit was van PDS-patiënten ook verhoogd ten opzichte van de controlegroep, (+18%; P=.16) samen met het NTRK1 niveau (+64%; P<.05).

Uit de resultaten lijkt naar voren te komen dat er een sterkere dichtheid van zenuwvezels en vertakking is, evenals verhoogde expressie van NGF en NTRK1 bij patiënten met PDS.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten