Darmflora

Rode wijn en zwarte thee beïnvloeden darmflora

Onderzoekers van het bedrijf Unilever hebben ontdekt dat bepaalde voedingselementen uit onder andere druiven en zwarte thee van invloed zijn op de samenstelling van onze darmflora.

Tijdens de studie keken de onderzoekers naar de invloed van deze voedingselementen (polyflavolen) op onze darmflora en de reststoffen geproduceerd door de darmbacteriën (metabolieten).

In het darmfloramodel werd bij een deel zwarte thee toegevoegd en bij het andere deel rode wijn druivenextract (RWGE). Vervolgens werden de bacteriën in de darmflora en hun metabolieten geanalyseerd.

Uit de resultaten bleek dat zwarte thee Klebsiella, Enterococcen en Akkermansia stimuleerde en bifidobacteria, B. Coccoides, Anaeroglobus en Victivillis verminderde. RWGE stimuleerdeKlebsiella, Altistipes, Cloacibacillus, Akkermansia en Victivallis, terwijl bifidobacteria, B. Coccoides, Anaeroglobus, Subdoligranulum en Bacteriodes werden verminderd.

Het is langer bekend dat het eten van producten met deze polyflavolen een gunstige invloed heeft op onze gezondheid, voornamelijk op hart- en vaatziekten. Deze studie geeft aanwijzingen hoe bepaalde stoffen van invloed zijn op onze bacteriehuishouding in onze darmflora.

 

Dit artikel is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten.

Bron: Kemperman R et al. Impact of polyphenols from black tea and red wine/grape juice on a gut model microbiome. Food Research International, volume 53, issue 2, pages 659-669