PDS

Zijn schimmels de boosdoener bij een prikkelbare darm?

Een afwijkende samenstelling van darmschimmels blijkt geassocieerd te zijn met een prikkelbare darm. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC in samenwerking met de Universiteit Maastricht en TNO. Tot nu toe ging de aandacht bij PDS vooral uit naar een andere mogelijke boosdoener, darmbacteriën.

Mensen die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) ervaren ernstige buikklachten, en hebben regelmatig last van een verstoorde ontlasting. Uit eerder onderzoek is bekend dat de buikpijnen veroorzaakt worden door afweerstoffen die de pijnzenuwen rondom de darmen prikkelen. Tot op heden is het echter niet duidelijk waar deze afweerstoffen precies op reageren.

Waar de aandacht vaak uitgaat naar de rol van darmbacteriën bij het opwekken van deze afweerstoffen, zijn Nederlandse onderzoekers nu een andere mogelijke boosdoener op het spoor: schimmels. Schimmels komen van nature voor in de darm, maar juist een afwijkende samenstelling lijkt gekoppeld te kunnen worden aan het hebben van PDS.

De Nederlandse onderzoekers toonden aan dat PDS-patiënten een minder diverse samenstelling van schimmels bezitten, en dat de onderlinge verhouding tussen de aanwezige soorten anders is dan bij niet-patiënten. Ook lieten ze in een diermodel zien dat aan PDS-gerelateerde buikpijn kon worden bestreden met antischimmel middelen, en met een poeptransplantatie om de schimmelsamenstelling te verbeteren.

De resultaten van het onderzoek werden in juni gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology. Volgens hoofdonderzoeker Van den Wijngaard (Tytgat Instituut, AMC Amsterdam) biedt de studie een goede aanknopingspunten voor vervolgonderzoek naar de precieze rol van darmschimmels bij PDS, en mogelijke therapieën voor PDS.

 

Bron: Botschuijver, S., Roeselers, G., Levin, E., Jonkers, D. M., Welting, O., Heinsbroek, S. E., … & Schuren, F. H. (2017). Intestinal Fungal Dysbiosis Associates With Visceral Hypersensitivity in Patients With Irritable Bowel Syndrome and Rats. Gastroenterology.