Zuurbranden

Slaapapneu (OSAS) belangrijke boosdoener van zuurbranden

Slaapapneu klinkt als een onschuldige ziekte, maar is dit zeker niet. Bij slaapapneu stokt het ademen enkele tientallen seconden. Als iemand te weinig zuurstof binnenkrijgt en het CO2 gehalte stijgt wordt er een ademhalingsprikkel vanuit de hersenen gestuurd als een soort overlevingsmechanisme. Zo’n 5% van de mensen heeft hier last van en het komt vaker voor onder mannen en mensen met obesitas.

Slaapapneu kan leiden tot verscheidene gezondheidsproblemen, zoals overmatige slaperigheid overdag, maar ook hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, en zuurbranden.

Koreaanse onderzoekers hebben onlangs gekeken hoe sterk het verband is tussen slaapapneu en zuurbranden. Zij onderzochten 216 patiënten met verschillende gradatie van zuurbranden en zonder zuurbranden. Slaapapneu gerelateerde aandoeningen werden veel vaker gezien bij zuurbranden, dan patiënten zonder zuurbanden.

De relatie tussen zuurbranden en slaapapneu is waarschijnlijk tweeledig. Voortdurende irritatie van de keel door brandend maagzuur kan de wand van de keelholte nauwer maken, waardoor er slaapapneu ontstaat. Maar andersom kan door de pogingen om te ademen tegen een gesloten luchtweg in wordt de druk in de borstholte groter waardoor maagzuur ontstaat.

 

Bron: Kim Y et al. Associations between obstructive sleep apnea severity and endoscopically proven gastroesophageal reflux disease. Sleep Breath. 2017 Jul 7.