Coeliakie

Vrouwen met coeliakie presenteren zich niet vaker met onvruchtbaarheid dan andere vrouwen

In de huidige literatuur wordt vaak beschreven dat coeliakie (glutenintolerantie) de vruchtbaarheid van vrouwen beïnvloedt. Dit zou komen door voedingsdeficiënties die ontstaan ten gevolge van de onbehandelde coeliakie, maar harde bewijzen bestaan daar eigenlijk niet voor. Engelse onderzoekers hebben daarom een grote populatie-brede studie uitgevoerd om te kijken of vrouwen met coeliakie zich vaker presenteerden met vruchtbaarheidsklachten dan vrouwen zonder coeliakie.

Uit de medische gegevens van bijna 2,5 miljoenen Engelse vrouwen (1990-2013) kwam niet naar voren dat vrouwen met coeliakie zich vaker presenteerden met vruchtbaarheidsklachten dan vrouwen zonder coeliakie (incidence rate ratio 1.12, 95% CI 0.88-1.42). Er werd gecorrigeerd voor leeftijd, socio-demografische verschillen en tijdstip van presentatie van de coeliakie. Als er specifiek werd gekeken naar de subgroep van ongediagnosticeerde coeliakiepatiënten van 25-29 jaar dan werd er mogelijk wel een verschil van 41% gevonden (incidence rate ratio 1.41 95% CI 1.03-1.92).

Over het algemeen lijkt uit de resultaten van deze populatiestudie dus niet naar voren te komen dat vrouwen met coeliakie vaker last hebben van vruchtbaarheidsproblemen dan vrouwen zonder coeliakie. De resultaten zeggen niets over de relatie tussen coeliakie en onvruchtbaarheid, maar wel dat screenen naar coeliakie  bij vrouwen die met vruchtbaarheidsklachten komen waarschijnlijk minder zinvol is.

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten