alcoholconsumptie

Alcoholconsumptie geassocieerd met darmkanker op jongere leeftijd

Een van de risicofactoren voor darmkanker is alcoholgebruik. Koreaanse onderzoekers vergeleken de gemiddelde dagelijkse alcoholconsumptie bij bijna 5,7 miljoen volwassenen jonger dan 50 jaar en het risico op darmkanker.

Verschillende alcoholconsumptieniveaus werden gedefinieerd als niet-drinker, lichte drinker (<10 g/dag of <0,7 US drankjes/dag), matige drinker (10–30 g/dag voor mannen, 10–20 g/dag voor vrouwen) en zware drinker (≥30 g/d of ≥2,1 drankjes/d voor mannen, ≥20 g/d of ≥1,4 drankjes/d voor vrouwen). Er werd gekeken naar het voorkomen van darmkanker met vroege aanvang, waarbij de kanker werd gediagnosticeerd vóór de leeftijd van 50 jaar. Modellen werden aangepast voor leeftijd, geslacht, rookstatus, lichaamsbeweging en inkomen, evenals voor andere ziekten. Uiteraard werden ook erfelijke darmkankersyndromen uitgesloten.

In totaal werden 8.314 mensen op jonge leeftijd met darmkanker gediagnosticeerd over een gemiddelde periode van 7,4 jaar. Vergeleken met licht drinken, werd matig en zwaar drinken geassocieerd met een significant verhoogd risico op vroege darmkanker (gecorrigeerde hazard ratio, respectievelijk 1,09 en 1,20); naar geslacht werden alleen significante associaties gevonden bij mannen.

“Vergeleken met licht drinken, werd matig en zwaar drinken geassocieerd met een significant verhoogd risico op vroege darmkanker…”

Bij mannen was zwaar drinken versus licht drinken geassocieerd met een 26% hoger risico op darmkanker, een 17% hoger risico op endeldarmkanker en een 29% hoger risico op niet-gespecificeerde darmkanker (maar niet proximale colonkanker). Bij vrouwen werd matig drinken in verband gebracht met een 47% verhoogd risico op darmkanker. Onder niet-drinkers was er een 14% lager risico op endeldarmkanker in vergelijking met lichte drinkers.

Studiebeperkingen omvatten zelf gerapporteerd alcoholgebruik. Er ontbraken gegevens voor een groter aantal mannelijke deelnemers en jongere deelnemers, en er was een potentieel probleem met betrekking tot meerdere vergelijkingen. Alleen Koreaanse individuen werden in de studie opgenomen, dus grotere studies met individuen uit verschillende landen zijn nodig. Echter, er lijkt wel een sterke associatie te bestaan tussen (overmatig) alcoholgebruik en het ontwikkelen dan darmkanker op jonge leeftijd.

Bron: Jin et al. Sex and Tumor-Site Differences in the Association of Alcohol Intake With the Risk of Early-Onset Colorectal Cancer. journal of clinical oncology, June 12, 2023.

Lees ook: