PDS

Verhitte Bifidobacterium bifidum lijkt ook effectief als probioticum bij PDS

Tot wel 15% van de Westerse bevolking heeft te maken met enige vorm van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). De oorzaak is nog niet helemaal opgehelderd, maar PDS lijkt samen te hangen met een veranderde darmbacteriesamenstelling. Hierdoor wordt gedacht dat de barrièrefunctie van de darmwand verminderd is en hierdoor “lekt”. Er zijn een aantal bacteriestammen die barrièrefunctie van de darmwand lijken te versterken, waaronder Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus Casei, Saccharoyces bouldarii en Bifidobacterium bifidum MIMBb75. De meeste bacteriestammen in probiotica producten zijn levend, maar dat zorgt ervoor dat deze vaak minder stabiel zijn en bovendien worden levende bacteriën vaak afgeraden bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Van de Bifidobacterium bifidum is bekend dat als je deze licht verhit dat je de bacterie inactiveert, maar dat sommige eigenschappen behouden blijven zoals de capaciteit om aan het slijmvlies te binden.

Duitse onderzoekers hebben daarom gekeken naar de effectiviteit van de verhitte Bifidobacterium bifidum MIMBb75 op PDS klachten. Hiervoor zetten zijn grote geblindeerde gerandomiseerde studie op waarbij een groep gedurende 8 weken 2 tabletten probioticum kregen (Bifidobacterium bifidum MIMBb75 ) en de andere groep tabletten met placebo (maltodextrine). Alle deelnemers moesten voldoen aan de Rome III criteria en daarnaast ook buikpijn hebben (>4 op een schaal van 11). Mensen met onderliggende aandoeningen zoals IBD en immuundeficiëntie werden uitgesloten.

In totaal deden er 443 mensen mee aan de studie gedurende een periode van 2016 tot 2017. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 41.3 jaar en 69% was vrouw. Symptoomverlichting werd gezien bij 34% in de Bifidobacterium bifidum-groep (n=221) ten opzicht van 19% in de placebogroep (n=222). Dit kwam neer op 1.7x grotere kans dat het probioticum symptoomverlichting geeft en een number needed to treat (NNT) van 7. Dit houdt in dat 7 mensen behandeld moeten worden om 1 persoon verlichting te geven. Als er specifiek werd gekeken welke aspecten verbeterde met name buikpijn, opgeblazen gevoel en ontlastingsfrequentie.

Uit deze studie komt naar voren dat ook verhitte Bifidobacterium bifidum symptoomverlichting geeft bij het prikkelbare darmsyndroom. Opvallend is dat ook in de placebogroep een groot deel van de deelnemers verlichting had terwijl zijn geen werkzaam middel hadden gekregen, maar het effect was statistisch groter voor Bifidobacterium.

Bron: Andresen V et al. Heat-inactivated Bifidobacterium bifidum MIMBb75 (SYN-HI-001) in the treatment of irritable bowel syndrome: a multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Lancet Gastroenterology July 2020

Lees ook: