Budesonide meest effectieve behandeling bij lymfocytaire colitis

Lymfocytaire colitis is een vorm van microscopische colitis en wordt gekarakteriseerd met een verhoogd aantal ontstekingscellen in de diepere darmlagen. In tegenstelling tot colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, geeft microscopische colitis waterige diarree, in plaats van bloederige diarree. De diagnose wordt door de patholoog gesteld op basis van weefsel biopten (histologisch onderzoek), omdat de darm er tijdens inwendig darmonderzoek (colonoscopie) op het oog normaal uitziet.  

De huidige richtlijnen

Richtlijnen geven aan dat microscopische colitis behandeld dient te worden met budesonide. Budesonide is een lokaal werkend corticosteroïd met zeer lage systemische werking. Als tweedekeus geven de richtlijnen aan dat mesalazine gegeven kan worden in de behandeling van microscopische colitis. Mesalazine is de eerste keus therapie bij beperkte actieve colitis ulcerosa en is zeer effectief. Echter tot op heden is er nooit goed gekeken naar het daadwerkelijke effect van mesalazine op microscopische colitis.

Het onderzoek

In de huidige studie worden patiënten met bewezen lymfocytaire colitis behandeld met eenmaal daags 9mg budesonide, versus mesalazine 3mg versus placebo. Het effect werk na 8 weken geanalyseerd meteen wederom histologisch weefselonderzoek door de patholoog.

In totaal deden 57 patiënten mee aan de studie, waarvan het overgrote gedeelte (72%) vrouw was, met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Uit de resultaten bleek dat de budesonide groep(68% remissie) het significant beter deed dan zowel de mesalazine- (26% remissie) en placebogroep (21% remissie). Er werd dus geen verschil gezien tussen mesalazine en placebo. Het lijkt dus niet zinvol om dit als tweede keustherapie te kiezen in de behandeling van lymfocytaire colitis.

Bron: Miehlke S et al. Efficacy and Safety of Budesonide, vs Mesalazine or Placebo, as Induction Therapy for Lymphocytic Colitis. December 2018 Volume 155, Issue 6,Pages 1795–1804.e3

Lees ook: