Slaapproblemen

Endometriose en PDS gaan vaak hand in hand

Endometriose is een chronische aandoening waarmee 5-10% van de vrouwen kampt. Bij endometriose komt het slijmvlies ook voor op plaatsen buiten de baarmoeder en in de spierwand van de baarmoeder (adenomyosis). Het baarmoederslijmvlies dat zich bij endometriose buiten de baarmoeder bevindt, reageert ook op de hormoonveranderingen en kan daardoor extra klachten geven tijdens en rondom de menstruatie.

Endometriose kan hinderlijke klachten geven of een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid. Sommige vrouwen hebben bij uitgebreide endometriose nauwelijks of geen klachten, andere vrouwen hebben bij milde vormen van endometriose juist veel klachten, zoals pijn bij plassen of hevige menstruatie. Er lijkt een relatie te bestaan tussen endometriose en prikkelbare darm syndroom (PDS). Patiënten met PDS hebben mogelijk dezelfde grondslag voor hun klachten: overgevoeligheid, een afwijkend immuunreactie en samenstelling van het microbioom.

Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar de relatie tussen endometriose en PDS. Zij includeerden 224 vrouwen met chirurgisch-bewezen endometriose en 99 vrouwen zonder endometriose (jonger dan 21 jaar). De gemiddelde leeftijd van de gehele groep was 17.3 jaar. De meeste vrouwen hadden een gezond gewicht en hadden nooit gerookt. Opvallend was dat vrouwen met endometriose vaker van het Kaukasische ras waren. 19% van het gehele cohort (61/323) voldeed aan de PDS criteria. Er werd een klinisch significante relatie gezien tussen endometriose en PDS: 54 van 224 (24%) ten opzichte van 7 van 99 (7.1%). De kans op PDS was 5.26x hoger voor de vrouwen met endometriose. Met name de vrouwen met pijn buiten de cyclus voldeden vaker aan PDS.

Uit deze data komt dus naar voren dat endometriose en PDS vaak hand in hand gaan. Pijn in de onderbuik buiten de cyclus om is een belangrijke aanwijzing voor PDS. Als hulpverlener is het belangrijk om deze relatie te weten om zo de juiste zorg te kunnen bieden.

Bron: DiVasta et al. Overlap Between Irritable Bowel Syndrome Diagnosis and Endometriosis in Adolescents. Clin Gastroenterol Hepatol. March 2020

Lees ook: