Darmbacteriën

Kosten besparen in verpleeghuizen met probiotica in de behandeling van obstipatie

Obstipatie is een veel voorkomende chronische aandoening waar veel ouderen in verpleeghuizen mee te maken hebben. De behandeling van obstipatie kost een gemiddeld verpleeghuis in Nederland €90.000,- per jaar. Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben berekend dat het inzetten van probiotica – waardoor de obstipatieklachten kunnen worden verminderd – kostenbesparend kan zijn voor verpleeghuizen.

Het onderzoek

De onderzoekers stelden een wiskundig model op om de obstipatie-gerelateerde kosten in kaart te brengen. Daarbij werd gekeken naar de kosten van de behandeling voor obstipatie, de kosten van probiotische suppletie en de mogelijke vermindering in kosten na toediening van probiotica.

Voor het onderzoek vulden 118 verpleeghuismedewerkers een digitale enquête in. Daaruit bleek dat 48% van de bewoners in een verpleeghuis last heeft van obstipatie en dat 65% wordt behandeld met osmotische laxeermiddelen (gebaseerd op een gewogen gemiddelde van 6.138 bewoners). Slechts 10% van de bewoners kreeg een probioticum als therapie voor de obstipatie. De behandelingskosten voor obstipatie bedroegen € 2.078 per bewoner per jaar. Dagelijkse suppletie met probiotica kost daarentegen €128 per bewoner per jaar (€0,35 per dag).

“probiotica suppletie kan leiden tot een afname van 28% in het optreden van obstipatie”

Aan de hand van vijf klinische studies voerde de onderzoekers ook een meta-analyse uit. Daaruit bleek dat probiotica suppletie kan leiden tot een afname van 28% in het optreden van obstipatie zonder toename van diarree. Vooral de harde en obstipatie-achtige ontlasting werd verbeterd na het gebruik van probiotica (met wel 40%).

Zijn probiotica kostenbesparend?

De onderzoekers concludeerden daarom dat een gemiddeld verpleeghuis in Nederland – met 100 bewoners en een obstipatie-prevalentie van 42% – tussen de €8.000 – €25.000 per jaar kan besparen aan obstipatie-gerelateerde kosten. Het is wel belangrijk dat er meer studies worden gedaan naar de effectiviteit van probiotica, omdat de huidige studies vaak van korte duur zijn en er nog niet eerder is gekeken naar de effecten van probiotica op de werkdruk voor verpleeghuismedewerkers.

Bron: Flach J, Koks M, Van der Waal MB, et al. Economic potential of probiotic supplementation in institutionalized elderly with chronic constipation. PharmaNutrition. 2018;6:198-206

Lees ook: