Mijn buik vol

Winactie: ‘Mijn buik vol’

Maak deze maand kans op “Mijn Buik Vol” (De wondere wereld van de buik en zijn kwalen toegelicht op rijm) van Emma Bruns. Naar het origineel van Zachary Cope.

Uitgeverij Prometheus

Emma Bruns – chirurg in opleiding met een zwak voor taal – werd op enig moment gegrepen door het gedichten boek van Zachary Cope, een Britse chirurg (1881-1974) die al in 1947 uitkwam met de eerste druk van The Diagnosis of the Acute Abdomen in Rhyme. Bruns was zo onder de indruk van de manier waarop je via rijm kennis over de darmen en de buik kan overbrengen op artsen en ook op andere geïnteresseerden. Want iedereen heeft een buik dus iedereen kan er iets over leren.

Ze besloot samen met collega-chirurg Geert Kazemir een poging tot vertaling te wagen. Het viel het duo niet mee maar resulteerde uiteindelijk wel in het mooie boek Mijn Buik Vol. Een uniek boek, want we zijn als lezer niet gewend dat rijm en medische kennis worden gecombineerd. Toch is dat een goede zaak want de gedichten trekken je –anders dan soms bij gewone proza of non fictie – dieper mee in het verhaal. Bovendien zorgt rijm ervoor dat je de boodschap onthoudt.

Het boek is een eye-opener voor zowel arts als patiënt; de gedichten gaan over echte mensen, gebaseerd op ervaring. Herkenbaar is vooral de volgende passage;

“Dat de acute buik de oorzaak zal zijn,
is af en toe snel gezien door het brein.
Echter vaker, al doe je nog zo je best,
krijg je slechts nul op het rekest.
Dus als je toch goede raad komt halen,
onderzoek je patiënt dan meerdere malen,
Bekijk hem goed, van hoofd tot tenen
Alvorens je een diagnose durft te verlenen.
De grootste fout, zo is algemeen bekend;
we kijken te weinig naar de patiënt.”

Kijken, luisteren en nog eens kijken. Dat is de rode draad in het boek. Het is een ritmisch, vloeiend geheel voor iedereen die de wondere wereld van de darmen en de buik wil leren begrijpen.

Wij mogen twee exemplaren van “Mijn buik vol” weggeven! Wilt u kans maken op dit boek? Stuur dan een e-mail vóór 1 maart met motivatie, naam en adres gegevens naar info@darmgezondheid.nl

Lees ook: