Rinske van den Barg

Voedingssupplementen voor je darmen

Rinske van den Barg is voedingsdeskundige en woordvoerder van het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid. Via het informatiecentrum informeert ze mensen over hoe voedingssupplementen, als onderdeel van gezonde voeding, bijdragen aan de gezondheid.

Veel Nederlanders hebben te maken met maag-, darm- of leverproblemen. Zo bleek uit een onderzoek (2019) van het RIVM in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting dat bijna 1 op de 4 Nederlanders in 2017 bekend was bij de huisarts met maag-, darm- of leverproblemen. Het gaat om ruim 3,7 miljoen mensen.

Voor gezonde en goed werkende darmen is het belangrijk om voldoende te bewegen en gezond en gevarieerd te eten. Voedingssupplementen met probiotica, inuline of chlorella kunnen ook helpen de darmen gezond te houden, als aanvulling op de dagelijkse voeding. In deze column lichten we deze drie stoffen verder toe.

Probiotica voor de darmflora?

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn bacteriën die een gunstige werking hebben in de darmen. De meeste van deze bacteriën komen van nature voor in onze darmen en spelen een belangrijke rol bij onze stoelgang, maar ook bij onze algehele gezondheid. Zo hebben de bacteriën bijvoorbeeld een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Iedere volwassene draagt meer dan 1,5 kilogram bacteriën met zich mee, waarvan het grootste gedeelte leeft in de darmen, de darmflora.

Supplementen met probiotica

De bacteriën in een probioticum bereiken de darmen levend waar ze kunnen bijdragen aan de gezondheid van de darmen. Door veel factoren, waaronder bijvoorbeeld stress, kan de darmflora verstoord raken. Probiotica kunnen helpen de darmflora weer in balans te brengen.  

Het effect van probiotica supplementen in gezonde mensen is nog niet duidelijk bewezen, maar in specifieke gevallen kan gebruik van probiotica zinvol zijn, zoals bij reizen of bij het slikken van antibiotica.

Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën, met vaak heel verschillende eigenschappen. Deze eigenschappen zijn afhankelijk van de bacteriestam. Een combinatie van verschillende soorten bacteriën, met verschillende eigenschappen, kan zorgen voor een bredere werking van een supplement met probiotica.

Inuline en onze stoelgang

Inuline behoort tot de prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die we niet kunnen verteren en die onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van (goede) bacteriën. Deze bacteriën zetten de darmen in beweging en zijn daardoor belangrijk voor een goede stoelgang. Verder produceren deze bacteriën onder andere B-vitamines, maar ook stoffen die de darmwand voeden. Prebiotica werken daardoor iets anders in de darmen dan probiotica.

Inuline zit bijvoorbeeld in bananen en uien en komt voor in de wortels van planten, die groeien in gematigd koude gebieden. Enkele voorbeelden zijn cichorei, aardpeer, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok. Ook voedingssupplementen kunnen inuline bevatten.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Voedingssupplementen met inuline kunnen nuttig zijn als een ondersteuning van de darmwerking gewenst is. Bijvoorbeeld bij een onregelmatige stoelgang.

Waar moet ik op letten bij gebruik van een inulinesupplement?

Een teveel aan inuline kan voor diarree een winderigheid zorgen. Dit gaat over als je minder inuline inneemt.

Chlorella

Chlorella is een groene alg waar veel voedingstoffen inzitten. Zo bevat het vitamines, mineralen, eiwitten en actieve plantenstoffen als carotenoïden. Chlorella dankt haar naam aan het feit dat het zeer rijk is aan chlorofyl, ofwel bladgroen. Chlorofyl heeft een mogelijke gunstige invloed op allerlei functies in het lichaam, zo ook in de darmen, waar het mogelijke schadelijke stoffen voor het lichaam kan wegvangen.  

Welke supplementen?

Of, en welke, supplementen voor jou geschikt zijn is lastig algemeen te duiden. Voor een advies gericht op jouw ongemakken raden we je aan een gespecialiseerde diëtist om advies te vragen. Eventueel in samenspraak met je behandelend arts.

Voor meer informatie over wat voedingssupplementen kunnen betekenen voor jouw gezondheid, bezoek www.ivg-info.nl.

Bronnen:

Lees ook: